Craig Jenkins
Responsable principal
Élaboration de produits et de procédés – Centre d’innovation, Société canadienne du sang
Formation
- Baccalauréat ès sciences en biologie, Université Memorial de Terre-Neuve
- Technologue de laboratoire médical, College of Trades and Technology, Terre-Neuve
Publications
Contrôle de la fabrication et de la qualité des produits sanguins
Craig Jenkins s’intéresse à la recherche-développement et à la chaîne de fabrication des produits sanguins. Ses qualités de technologue de laboratoire médical, son dévouement à la Société canadienne du sang ainsi que sa connaissance de la méthode Lean Six Sigma font de lui un expert hors pair. Ce savoir-faire, il le met en œuvre pour améliorer les normes de contrôle de la qualité des produits et des composants sanguins.
Pourquoi est-ce important?
Des normes de qualité adéquates sont essentielles à un système d’approvisionnement en sang sûr et efficace. Au fur et à mesure que nous comprenons mieux les attributs fonctionnels et qualitatifs des produits sanguins, nous ouvrons la voie à des normes mieux adaptées et à des processus de fabrication plus rationnels.
Craig’s group looks beyond the current quality control standards to increase our understanding of blood product function and to develop new standards. Most recently, his group did a study on red blood cell quality indicators and the impact of implementing semi-automated processes on the quality of red blood cells.
Craig’s group also provides a centralized trouble shooting support for Canadian Blood Services operations. With extensive knowledge of Canadian Blood Services’ products, the group solves product manufacturing problems and develops opportunities for improvement of blood components manufacturing, storage and shipping.
Selected Publications
- Sheffield WP, Bhakta V, Jenkins C: Stability of coagulation protein activities in single units or pools of cryoprecipitate during storage at 20-24°C for up to 24 h. Vox Sang 2015; doi: 10.1111/vox.12309 [Epub ahead of print].
- Hansen AL, Kurach JD, Turner TR, Jenkins C, Busch MP, Norris PJ, Dugger J, Tomasulo PA, Devine DV, Acker JP: The effect of processing method on the in vitro characteristics of red blood cell products. Vox Sang 2015; 108:350-358
- Acker JP, Hansen AL, Kurach JDR, Turner TR, Croteau I, Jenkins C: A quality monitoring program for red blood cell components: in vitro quality indicators before and after implementation of semiautomated processing. Transfusion 2014; doi:10.1111/trf.12679.
- Sheffield WP, Bhakta V, Talbot K, Pryzdial ELG, Jenkins C: Quality of frozen transfusable plasma prepared from whole blood donations in Canada: An update. Transfus Apher Sci 2013; 49:440-6.
- Mastronardi C, Schubert P, Levin E, Bhakta V, Yi Q-L, Hansen A, Stewart T, Jenkins C, Lefresne W, Sheffield W, Acker JP: Process improvement by eliminating mixing of whole blood units after an overnight hold prior to component production using the buffy coat method. Journal of Blood Transfusion 2013; 154838
- Sheffield WP, Bhakta V, Mastronardi C, Ramirez‐Arcos S, Howe D, Jenkins C: Changes in coagulation factor activity and content of di (2‐ethylhexyl) phthalate in frozen plasma units during refrigerated storage for up to five days after thawing. Transfusion 2012; 52:493-502.
Pour plus de renseignements sur la recherche au Service de Sang Canadian, veuillez nous contractez au:
Centre d’innovation
Société canadienne du sang
1800, prom. Alta Vista
Ottawa (Ontario) K1G 4J5